Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinin (BMGS) himayesinde ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) öncülüğünde düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nin ilk aşaması (WSIS), 10-12 Aralık 2003 tarihlerinde Cenevre’de yapılmıştır. Ülkemizin Ulaştırma Bakanı Sn. Binali YILDIRIM başkanlığındaki bir heyetle temsil edildiği Zirve’ye 176 ülke, 50 uluslararası kuruluş, 37 BM kuruluşu, 13 BM ihtisas kuruluşu, 481 hükümet dışı kuruluş ve 98 özel kesim kuruluşundan 13 bin katılımcı iştirak etmiştir. Beş oturum şeklinde yapılan Zirve’ye 27 Devlet Başkanı, 2 Meclis Başkanı, 7 Hükümet Başkanı ve 5 Cumhurbaşkanı-Başbakan Yardımcısı iştirak etmiştir.
Zirve’nin açılışında konuşan BMGS Annan, küresel Zirvelerde genellikle küresel tehditlere nasıl karşı konulacağı ele alınırken, WSIS’in küresel bir değerden en iyi nasıl yararlanılabileceğinin tartışılması bakımından bir ilki oluşturduğunu belirttikten sonra, ülkeler arasında bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) alanında teknoloji düzeyi, içerik (content), dil ve ticaret bakımından büyük uçurumlar oluştuğuna, bunun yanında, sosyal, ekonomik ve diğer bazı sebeplerin, bazı ülkelerin sayısal fırsatlardan istifade etmelerini engellediğine dikkat çekerek, herkesin yararlanabileceği açık ve kapsamlı Bilgi Toplumuna, dünya liderlerinin devam eden kararlılığı ve yatırımlarıyla ulaşılabileceğini belirtmiştir.
Zirve sonucunda; bir “İlkeler Bildirgesi” ve “Eylem Planı” kabul edilmiştir.
Genel Görüşme bölümünde ülke heyet başkanlarının yaptıkları konuşmaların metinlerine “http://www.itu.int/wsis/geneva/coverage/” adresinden ulaşılabilmektedir.